понедельник, 14 октября 2013 г.

60aastaselt kulturismi-võistlusel ehk Ain Paavo imeline tagasitulek


 

Deivil Tserp, 14. oktoober 2013, 07:00
Soomes bussijuhina töötav Euroopa eksmeister sai Eesti meistrivõistlustel pronksi.

HEA VORM: vanameister Ain Paavo Eesti kulturismi meistrivõistlustel. (ARNO SAAR)
Esmalt hämming ja siis vaimustuseorkaan. Nii võib kirjeldada publiku reaktsiooni laupäeval Tallinnas toimunud Eesti fitnessi- ja kultu-rismimeistrivõistlustel, kui vabakava esitas Ain Paavo, kes tähistab sel reedel 60. sünnipäeva.
«Vastuvõtt oli meeldiv,» ütleb pärast 21aastast vaheaega areenile astunud Paavo Salme kultuurikeskuses enne, kui talle riputatakse kaela kulturismi pronksmedal.
«Tore oli noorte kõrval laval olla. Süda on rahul, asi sai ära tehtud.»
Millal sündis heas mõttes hull idee naasta võistlussporti? «Tulin vaid korraks,» vastab Paavo.
«Mõte tekkis kolm–neli kuud tagasi. Algul pidi võistlus olema 19. oktoobril ja minu sünnipäev on 18. Vaatasin, et need kuupäevad lähevad hästi kokku.»
Treeningutes tekkis 17 aasta pikkune paus
Spordirajale tõi Paavo tegelikult mitme aasta tagune töölt koondamine. «Toona saabus elus pöördepunkt,» lausub ta.
«Kohe polnud uut tööd võtta ja mõtlesin, et vaba aeg tuleb millegagi sisustada. Vahepeal polnud ma 17 aastat sporti teinud, pidin ligi kümme kilo alla võtma.»
Paavo harrastas kepikõndi ja sõitis rattaga. Viimasel ajal on ta ka usinalt Reval Spordi jõusaalis käinud. «Vahel olen isegi kaks korda päevas harjutanud, aga minu trennid on lühikesed. Teen nii, nagu vaja on,» sõnab ta.
Kõige raskemaks nimetab Paavo võistluseelset paastumist. «Mitu kuud pidasin dieeti, ega see minu vanuses nii lihtne olegi,“ arutleb ta.
«Kaloreid ei arvestanud, vaatasin tunde järgi, kõhtu punni ei söönud.»
Võistluseks valmistus Helsingis bussijuhina igapäevast leiba teeniv Paavo töö kõrvalt. Ta on põhjanaabrite juures ametis kahe nädala kaupa ning istub selle aja vältel roolis kuni 80 tundi.
Eesti meistrivõistlusteks saavutas Paavo kiiduväärse vormi, tema keha on hästi trimmis. «Võrreldes teiste 60aastastega pole mul häda midagi,» nendib atleet tagasihoidlikult.
Samas on Paavo harjunud, et kulturism tekitab inimestes vastakaid arvamusi. «Vanasti üks naine rannas ütles: «Oi, kui kole on teid vaadata!»» meenutab ta muheledes. Ja küsib: «Kas õllekõht on siis ilusam?»
Põhiala oli tõstmine, kulturism sundkäik
Teine naisterahvas oli jälle Paavolt küsinud, kas musklis sääred hirmsalt valutavad. Ehkki 1990. aastal krooniti ta kulturismis Euroopa meistriks, peab Kiviõlis sündinud sportlane oma põhialaks tõstmist.
«Pidin käevigastuse tõttu lõpetama,» kahetseb Paavo, kes 1978. aastal tuli tõukamises NSV Liidu meistriks. Tema isiklik tippmark on koguni 220 kg, toona oli maailmarekord 224 kg.
Kulturismiga tegelemine oli rohkem sundkäik. Ometi saatis visa spordimeest selgi alal edu. Lisaks individuaalsele EM-kullale võitis ta EMil individuaalselt hõbeda, NSV Liidu meistrina triumfeeris kuus korda.
«Tippu jõudmine raske küll ei olnud, eks mul ole head geneetilised eeldused ka,» räägib Paavo, kelle comebackile elasid vahetult kaasa naine, pojad ja vana tõstmissemu Toivo Kurg.

Комментариев нет:

Отправить комментарий